Polaris Slingshot – Rijtest (2024)

Na jaren sparen wil je jezelf trakteren op iets bijzonders. Iets waarmee je vooral jezelf een plezier doet, maar ook iets waarvan anderen kunnen genieten. Wat koop je dan voor pakweg 40.000 euro? Tip: kijk eens naar een Polaris Slingshot, want deze Amerikaanse driewieler blijkt een fantastisch pretpakket.

Polaris: grote speler

Polaris? Grote kans dat jenog nooit van het merk gehoord had.In Nederland kan Polaris nog wel wat extra bekendheid gebruiken. Polaris is een Amerikaans bedrijf en een grote speler in de wereld van quads, motorfietsen en buggy’s. En sinds kort brengt het ook de Slingshot op de markt. We halen de Polaris Slingshot op bij Benelux-importeur JeeGee Motorsin Alphen aan den Rijn.

Trike

In de Verenigde Staten is de Slingshot officieel een motorfiets. In Nederland is dat niet het geval en is het officieel een ’trike’. Groot verschil met een ’traditionele’ trike is dat de Slingshottwee wielen aan de voorzijde heeft en maar eentje achter, in plaats van andersom.De wielopstelling van een gewone trike isvrij instabiel, terwijl de Polarisjuist zeer stabiel is en vertrouwen geeft.

Polaris Slingshot – Rijtest (1)

Lijkt klein, maar is groot

De Slingshot kleeft aan het asfalt en wordt nooit gemeen. Behalve als je een bocht overmoedig instuurt. Dan merk je dat er aardig wat kilo’s voorin liggen en in extreme gevallen wil hij rechtdoor en moet je op de rem.De tweezitter weegt 763 kilogram.Op de foto’s lijkt de Slingshot misschien klein, maar in de praktijk is het eenindrukwekkend apparaat. Hij is 3,8 meter lang. Nog imposanteris de breedte: 1,97 meter! De neuspartij oogt agressief en dwingt respect af, net als de KTM X-Bow, waarvan dePolaris iets wegheeft. De achterzijde is even wennen, maar dat komt vooral omdat er maar één achterwielis.

Polaris Slingshot – Rijtest (2)

Aandacht krijg je cadeau

Geen liefhebber van aandacht? Koop dan vooral géén Slingshot.Reacties als “wow” of “wat gaaf zeg”, wijzende vingers, medeweggebruikersdie er alles aan doen om een foto te maken tijdens het rijden, het hoort er allemaal bijin een Slingshot. Een helm biedtnog enige vorm van privacy. Dieis overigens niet verplicht, maar wordt wel aangeraden omdat je met je hoofd net boven de ‘halve voorruit’ uitkomt. Op hogere snelheid kan een steentje of dikke bromvliegbest pijn doen.

In de file, niet heel fijn in een #PolarisSlingshot @polarisslingshot

A post shared by Bart Oostvogels (@bartoostvogels) on

Soepele aandrijflijn

Polaris lepelt voorin de Slingshoteen 2,4-liter viercilinder EcoTec-benzinemotor van General Motors, met een vermogen van127 kW (173 pk) en 225 Nm koppel. De aandrijflijn is opvallend soepel en klinkt fantastisch zodra de boel lekker is opgewarmd. Een fijnehese brul, een haastrallyachtige sound.Vanaf6.400 tpm levert de vierpitterzijn maximale power. Je moet hem dus echt in de toeren jagen om maximale beloning op te eisen. Dankzij eentrefzekere vijfbak vlieg je door alle versnellingen.

Fatsoenlijk gesprek

Op papier haalt de Slingshot in 5,7 seconden de ‘100’. Veel leuker: versnellen in de tweede en derde versnelling. Juist dan zorgt de machine voor de nodige sensaties.Een snelheid van 60 voelt aan als 100 en 130 als 200 km/u.De Slingshot is eigenlijk gemaakt voor N-wegen, al blinktde tweezitter ook op de snelweg uit in comfort. Een fatsoenlijk gesprek voeren met de bijrijd(st)er is er dan niet meerbij, want je schreeuwt dan letterlijk delongen uit je lijf. Een helm met een communicatiesysteem doet echter wonderen.

Polaris Slingshot – Rijtest (3)

Intens uitlaatgeluid

We zijn even bezig geweest om de uitlaat te zoeken. Uiteindelijk vonden wedienet achterhet schutbordvan de passagier. Voordeel: het uitlaatgeluid is intens. Nadeel: het kan er vrij warm worden. Overigens nooit oncomfortabel warm. Het is opmerkelijk hoe comfortabel de Slingshot in de praktijk is. Door een goed uitgebalanceerd onderstel enheel prettige stoelen is het er prima toeven, ookover langere afstanden.

Bagageruimte?

Polaris heeft goed nagedacht over de positie van alle knoppen en welke functies nodig zijn. Een6Speaker Audio Systeem met Bluetooth-integratie?Present! Cruisecontrol? Ook aanwezig! Een achteruitrijcamera en een in hoogte verstelbaar stuurwiel? Jep! Bagageruimte dan? Zelfs datheeft de Slingshot! Verwacht niet heel veel, maar achter de twee stoelen is ruimte voor een weekendtas en in het dashboardkastje kun je ook wat spulletjes kwijt.

Polaris Slingshot – Rijtest (4)

Sensationele traktatie voor jezelf

De Slingshot is verkrijgbaar in de kleurenGloss Black,Red Pearl, SilverenWhite Pearl. Deze Slingshotis uitgevoerd inRed Pearl:dieproodmetallic, wathem prachtig staat en nog opvallender maakt. Dan de prijs. Polaris vraagt 35.995 euro voor de Slingshot, all-in. Is dat duur? Dat valt wel mee, want je zou verwachten dat het apparaateen milletje of zeventig kost.

Met 36.000 euro is de Slingshot een stuk goedkoper dan de Britse Morgan 3 Wheeler (56.000 euro) en ongeveer even duur als een leuke tweedehands Lotus Elise of Donkervoort. Lastige keuze dus, maar één ding is zeker: de Polaris Slingshot is een sensationele traktatie voor jezelf. En de rest van Nederland geniet gratis mee.

Polaris Slingshot – Rijtest (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Gov. Deandrea McKenzie

Last Updated:

Views: 6307

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Gov. Deandrea McKenzie

Birthday: 2001-01-17

Address: Suite 769 2454 Marsha Coves, Debbieton, MS 95002

Phone: +813077629322

Job: Real-Estate Executive

Hobby: Archery, Metal detecting, Kitesurfing, Genealogy, Kitesurfing, Calligraphy, Roller skating

Introduction: My name is Gov. Deandrea McKenzie, I am a spotless, clean, glamorous, sparkling, adventurous, nice, brainy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.