• A római köztársaság válsága és bukása (2024)

A római köztársaság válsága és bukása

A i. e. 2. század közepére a római köztársaság a Földközi-tenger medencéjének urává vált. De nagyhatalommá válásával egy időben súlyos belső válság keletkezett a birodalomban.

1. A köztársaság válságának okai:

- Földkérdés: A meghódított területek a római nép (populus romanus) közös birtokába kerültek (agerpublicus), de a szenátori rend kisajátította őket bérlemények formájában, ezértmegnőtt a nincstelen szegények (proletárok) száma, akik veszélyt jelentettek az államra.

- Hadsereg kérdése: Az elhúzódó háborúk és a katonai terhek miatt a hadsereg zömét alkotó plebejus származású parasztok tönkrementek, ezértnem tudtak tovább katonáskodni, ezértelvesztették római polgárjogukat. Hatása: csökkent a hadsereg létszáma.

- Rabszolgakérdés: A meghódított népek rabszolgákká váltak.A hódítások hatására jelentősen megnőtt a számuk csökkent az értékük, ezértrosszabbodott a helyzetük. A házak körül, műhelyekben, földeken és bányákban dolgoztatták őket. Sorsuk és körülményeik miatt gyakran fellázadtak (Pl.: Szicíliában).

- Az államirányítás zavarai: A megnövekedett területű birodalom irányítását képtelen volt ellátni a köztársaság korai szakaszában kialakult római hivatalszervezet (magistratus), ezértakadozott az irányítás. Hatására:veszélybe került a birodalom működése.

2. A Gracchusok reformkísérletei:

I. e. 133-ban Tiberius Gracchus néptribunus felújította a Licinius - Sextius-féle földtörvényt, mellyel korlátozta az állami földekből (ager publicus) bérelhető fterületek nagyságát. Célja: földosztás és a szenátori rend hatalmának korlátozása volt. A szenátus válasza: Tiberiust 300 hívével utcai verekedésben megölték

Caius Gracchus (Tiberius öccse) i.e. 123-ban lett néptribunus. Intézkedései: A lovagokra kívánta bízni a bíráskodást a provinciákban, római polgárjogot kívánt adni az itáliai szövetségeseknek, és javasolta Karthágó újjáépítését, ezért aszenátus utcai verekedést provokált ahol Caiust 3000 hívével együtt megölték. A Gracchusok bukásának oka: nem állt mögöttük, jelentős számú támogató tömeg.

3. A polgárháború kora:

A Gracchusok bukása után tovább mélyültek az ellentétek Rómában. Az i. e. 2. század végére két egymással versengő tábor alakult ki:

- Néppárt (populares): Vezetői a lovagrendből kerültek ki. A népet használták politikai céljaik megvalósítására (populista = népszerű). Földreformot, a szenátus hatalmának korlátozását és az itáliai szövetséges népek egyenjogúsítását akarták.

- Szenátori párt (optimates): Vezetői a szenátori rend tagjai voltak. A régi berendezkedést tartották a legjobbnak (optimi = legjobbak = optimista).Meg kívánták őrizni a fennálló rendszertà konzervatívok. (konzerv = megőrizni, megtartani valamit).

3.1 Marius katonai reformjai:

A néppárti Marius hadvezér a i. e. 2. század végén a vagyontalan római polgárokból zsoldoshadsereget hozott létre (16 év szolgálat után veteránként földet kaptak a coloniákon.)

- Előnyei: - Növekvő létszám, egységes felszerelés és kiképzés, állandó, bármikor bevethető haderő + megszűnt a városokban lézengő proletártömeg.

- Hátránya: megnőtt a hadvezérek jelentősége, ezértnőtt az egyeduralom kialakulásának veszélye.

3.2 Sulla diktatúrája:

Marius halála után a szenátori párthoz tartozó Sulla hadvezér bevonult Rómába. Célja : a szenátus hatalmának helyreállítása volt.I. e. 82-ben korlátlan időre dictatorrá választatták.

Sulla leszámolt a néppárt híveivel (proscriptio = feketelista). Növelte a szenátus létszámát (300-ról600 főre) Testőrséget hozott létre (10000 cornelius-ból). De: i. e. 79-ben lemondott minden hivataláról.

3.3 Spartacus rabszolgaháborúja (i. e. 74-71):

A Felkelés Capuában kezdődött Spartacus gladiátor vezetésével. A rabszolgasereg Észak, majd Dél Itáliát rabolta végig, de: Crassus praetor legyőzte őket. Következménye: megtorlás (keresztre feszítések a Via Appia mentén), sokat javult a rabszolgák helyzete (Pl.: lehetővé vált a felszabadulásuk).

4. Az egyeduralom kalakulása:

4.1 Az első triumvirátus:

Sulla halála után a polgárháború kiújult, ezért i. e. 60-ban titkos szövetség jött létre a rend helyreállítása érdekében. Az első triumviátus(triumvirátus = három férfi szövetsége) tagjai: Julius Caesar, Crassus és Pompeius felosztották egymás között a hatalmat. De: Crassus halála után a triumvirátus felbomlott éskiújult a polgárháború.

4.2 Caesar egyeduralma:

Caesar i.e. 48-ban Pharsalosnál legyőzte Pompeiust és Róma urává vált. Intézkedései: földosztás, veteránok letelepítése, építkezések, aranypénz, felemelte a szenátus létszámát, naptár reform, stb. Korlátlan hatalma veszélyes volt a köztársaságra, ezérti.e. 44-ben összeesküvők megölték.

4.3 A második triumvirátus:

I.e. 43-ban jött létre a második trimvirátus Octavianus (a későbbi Augustus), Antonius és Lepidus között. Céljuk Caesar gyilkosainak megbüntetése volt, ezérti. e. 42-ben a Philippi csatában győzelmet arattak felettük. De: Lepidus kilépett a triumvirátusból, ezértAntonius és Octavianus között kiújult a polgárháború, melynek során i.e. 31-ben az actiumi tengeri csatában Octavianus győzelmet aratott Antonius felett.

4.4 Augustus egyeduralma – a principátus rendszere:

Az actiumi csata után (i. e. 31.) Octavianus ügyelt a köztársasági látszatra, ezértfokozatosan építette ki egyeduralmát: i. e. 27-ben lemondott minden tisztségéről amiérta szenátus hálából Augustussá (Istentől gyarapított férfi) és princepsé (princepssenatus = első polgár) nyilvánította.

Augustus (i. e. 31 - i. u. 14) főbb intézkedései:

- A szenátus jelentősége és szerepe jelentősen csökkent.

- Fizetett hivatalszervezet jött létre Pl.: lovagokból.

- A fontos provinciák császári kormányzás alá kerültek.

- Városi rendőrség és testőrség létrehozása.

- „Pax Romana” (római béke) biztosítása érdekében törekedett a természetes határok kiépítésére (Pl.: Duna-Alpok Rajna vonal), és békét kötöttszomszédjaival.

• A római köztársaság válsága és bukása (2024)
Top Articles
Easy Hot Maryland Crab Dip Recipe with Old Bay
The Best Sourdough Soft Pretzels Recipe
Sproutieeee
My.doculivery.com/Crowncork
Barber King Bargain Shop Tulsa Photos
O'Quinn Peebles Phillips Funeral Home
Ketchum Who's Gotta Catch Em All Crossword Clue
Stadium Seats Near Me
Jsmainnn
Surya Grahan 2022 Usa Timings
Parx Raceway Results
Mit 5G Internet zu Hause genießen
7 Best Character Builds In Nioh 2
Ravens 24X7 Forum
Is Tql A Pyramid Scheme
Kamala Harris is making climate action patriotic. It just might work
Becker County Jail Inmate List
Violent Night Showtimes Near The Grand 16 - Lafayette
Caribbean Mix Lake Ozark
Dabs Utah State Liquor Store #09 - Murray
Nantucket Hdc
Who should be in the Country Music Hall of Fame (but isn't yet)? Our picks
R/Chinatime
Samanthaschwartz Fapello
Icdrama Hong Kong Drama
Water Leaks in Your Car When It Rains? Common Causes & Fixes
Elmira Star Gazette Obit
Emma D'arcy Deepfake
Krunker.io - Play Krunker io on Kevin Games
How Much Does Costco Gas Cost Today? Snapshot of Prices Across the U.S. | CostContessa
Movierulz.com Kannada 2024 Download: Your Ultimate Guide
O'reilly Car Parts Near Me
Couches To Curios Photos
Back Doctor Near Me That Accept Medicaid
Wbap Iheart
Bank Of America Financial Center Irvington Photos
What Happened To Doublelist? Unveiling The Mystery | Men's Venture
Current Students - Pace University Online
Our Favorite Paper Towel Holders for Everyday Tasks
Zip Tv Guide
Guardians Of The Galaxy Holiday Special Putlocker
15 Best Things to Do in Tulare, CA - Travel Lens
Greg Teaches An Art Class
Www Texaslottery Com
iPhone reconditionné
Sayre Australian Shepherds
Ace Adventure Resort Discount Code 2023
Baroque Violin Shop Cincinnati Oh
A Man Called Otto Showtimes Near Carolina Mall Cinema
Gym Membership & Workout Classes in Lafayette IN | VASA Fitness
Privateplaygro1
Platform Overview - Aria Systems
Latest Posts
Article information

Author: Barbera Armstrong

Last Updated:

Views: 5957

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Barbera Armstrong

Birthday: 1992-09-12

Address: Suite 993 99852 Daugherty Causeway, Ritchiehaven, VT 49630

Phone: +5026838435397

Job: National Engineer

Hobby: Listening to music, Board games, Photography, Ice skating, LARPing, Kite flying, Rugby

Introduction: My name is Barbera Armstrong, I am a lovely, delightful, cooperative, funny, enchanting, vivacious, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.