Harmadik Magyar Köztársaság - Honismeret (2024)

1989. október 23-án Szűrös Mátyás, az Országgyűlés elnöke, ideiglenes köztársasági elnök Budapesten kikiáltotta a Magyar Köztársaságot. A magyar történelem folyamán ekkor harmadik alkalommal történt meg a köztársasági államforma bevezetése.

A rendszerváltás folyamatában igen fontos események készítették elő ezt a napot: az MSZMP szétesése, illetve az MSZP megalakulása, az új, ellenzéki politikai pártok megerősödése, az Ellenzéki Kerekasztal létrejötte, majd a nemzeti kerekasztal-tárgyalások az MSZMP, az Ellenzéki Kerekasztal és a társadalmi szervezetek alkotta ún. harmadik oldal részvételével.

Az itt elfogadott, majd 1989. szeptember 18-án aláírt, a többpárti, demokratikus jogállam kialakítását megalapozó megállapodás egyik sarokköve az alkotmány módosítása volt. A nemzeti kerekasztal résztvevői megállapodtak az alaptörvény preambulumának elhagyásában, az 1946. évi 1. törvénycikkben foglalt Magyar Köztársaság koncepció alkalmazásában, az Állami Számvevőszék és az Alkotmánybíróság felállításában, s rögzítették Magyarország új, köztársasági államformáját.

A még többségében MSZMP-képviselőkből álló Országgyűlés “a többpártrendszert, a parlamenti demokráciát és a szociális piacgazdaságot megvalósító jogállamba való békés politikai átmenet elősegítése érdekében” 1989. október 17-én megszavazta az alkotmánymódosítást. Az így megváltoztatott alaptörvény jogi-formai szempontból az 1949-es alkotmány (1949:XX. törvény) módosított változata volt, ám tartalmát tekintve szinte teljesen, közel 80 százalékban megújított dokumentum, amely későbbi változtatásaival együtt máig érvényben van. (A rendszerváltás politikai szereplői egyébként ideiglenesnek tekintették a megreformált alkotmányt, az 1990-es évek végéig napirenden is szerepelt a teljesen új alapokmány létrehozása, de konszenzus híján ez sorozatosan kudarcba fulladt.)
Az ellenzéki kerekasztal-tárgyalások – ellentmondásos küzdelem a nómenklatúrával

A rendszerváltó dokumentumként is emlegetett törvény jóváhagyta a parlamentáris kormányformát, rendezte a központi állami szervek alapvető feladatait és hatáskörét, s meghatározta egymáshoz való viszonyukat a hatalommegosztás alkotmányos elvének megfelelően. Létrehozta az alkotmányvédelem legfőbb szervét, a nemzetközi összehasonlításban is egyedülállóan széles hatáskörrel bíró Alkotmánybíróságot, az Országgyűlés pénzügyi-gazdasági ellenőrző szervét, a Számvevőszéket és az állampolgári jogok országgyűlési biztosának új tisztségét.

Biztosította továbbá a többpártrendszer kiépítéséhez szükséges jogi eszközöket, lehetővé téve az alkotmányos kereteket betartó pártok megalakulását és működését. Törölte a korábbi alkotmányban leírtakat a “munkásosztály marxista-leninista pártjának vezető szerepéről”, s külön szabályt alkotott arról, hogy politikai párt közvetlenül ne gyakorolhasson közhatalmi funkciót. A gazdasági rendszerrel foglalkozó paragrafusok egyenlő védelemben részesítették a köz- és magántulajdont, s a versenysemlegesség alapján támogatták a vállalkozásokat. Az alapokmány rögzítette: az ember sérthetetlen és elidegeníthetetlen alapvető jogai csak minősített többséggel érinthetők.

A törvényi alapok megteremtését követően kerülhetett sor az alkotmányban megfogalmazottak érvényesítésére, így a köztársaság kikiáltására is. 1989. október 23-án több tízezer ember gyűlt össze Budapesten, az Országház előtti Kossuth téren. Katonai díszegység sorakozott fel, ünnepélyesen felvonták az állami zászlót, s a magyar nép sorsfordulóihoz kötődő történelmi zászlókat az állami zászlóhoz vitték.

Déli 12 órakor, a harangszót követően országházi dolgozószobájának erkélyén megjelent Szűrös Mátyás, az Országgyűlés elnöke, ideiglenes köztársasági elnök. Üdvözölte az ország polgárait, a magyarokat a nagyvilágban, hazánk külföldi barátait, majd így folytatta: “Most, a 20. század vége felé közeledvén, a szabad demokratikus Magyarország megteremtésében Kossuth Lajos, Károlyi Mihály és Tildy Zoltán nevével összekapcsolódó előző magyar köztársaságok nyomdokain haladunk, amikor azok demokratikus és nemzeti hagyományainak szellemében, s az utóbbi 40 esztendő – különösen az 1956-os októberi népfelkelés és nemzeti függetlenségi megmozdulás – történelmi tanulságaitól is indíttatva megalkottuk az új köztársaság törvényes alapjait… A Magyar Köztársaság független, demokratikus jogállam lesz, amelyben a polgári demokrácia és a demokratikus szocializmus értékei egyaránt érvényesülnek.”

Az ország új államformájáról és nevéről szóló bejelentést hatalmas ováció köszöntötte, a harsonások díszjeleket fújtak. Aznap első ízben emlékeztek meg legálisan a fővárosban és az országban az 1956-os forradalomról, este tízezrek gyűltek egybe a rendezvénysorozat központi eseményén a Kossuth téren.

Magyarország államformája a Károlyi Mihály-féle hatalomátvételt (őszirózsás “forradalmat”) követően, 1918. november 16-án lett először (nép)köztársaság, ennek folyománya lett az 1919. március 21-én kikiáltott proletárdiktatúra. 1920. március 18-án kormányrendelet helyezte hatályon kívül a forradalmak intézkedéseit. A két világháború között, Horthy Miklós kormányzósága idején az ország “király nélküli királyság” volt. 1946. január 31-én a nemzetgyűlés eltörölte a királyság intézményét, s Magyarországot köztársasággá nyilvánította, — a törvényt február 1-jén hirdették ki. Magyarország államformája 1949. augusztus 20., a kommunista alkotmány életbelépése után népköztársaság lett.

A harmadik köztársaság kikiáltására negyven évvel később, 1989. október 23-án került sor, a magyar történelem e napja az alkotmányos rendszerváltási folyamat kiemelkedő eseménye lett. A kommunisták az október 23-i dátum kiválasztásával valószínűleg tompítani akarták a nap forradalmi emlékezetét és megosztani jelentőségét (mint ahogy Rákosiék tették augusztus 20-szal), ugyanakkor 56 örököseként, rendszerváltóként is tetszeleghettek. Az 1990. május 2-án összeült, szabadon választott parlament elsőként elfogadott törvényében nemzeti ünneppé nyilvánította október 23-át az 1956-os forradalom és szabadságharc kezdetének, valamint a köztársaság 1989. október 23-i kikiáltásának emlékére.

Harmadik Magyar Köztársaság - Honismeret (2024)
Top Articles
Pavilions for U - Grocery Rewards - Grocery Coupons - Loyalty Program | Pavilions
Madison Beer Recalls Her Younger Brother Finding Her as She Contemplated Suicide on Balcony (Exclusive)
Muk Chalinee
一亩三分地 录取
Happel Real Estate
Academic Calendar Pbsc
South Park Season 26 Kisscartoon
0.0Gomovies
Feliz Domingo Bendiciones, Mensajes cristianos para compartir | Todo imágenes
Craigslist Folkston Ga
Muckleshoot Bingo Calendar
What is international trade and explain its types?
3472542504
Bekijk hier het rouwregister van Uitvaartzorg FSK
Indicafans
Osrs Blessed Axe
Eggy Car Unblocked - Chrome Web Store
Megnutt Health Benefits
Rancho Medanos Schedule
Wolf Of Wallstreet 123 Movies
.Au Domain Godaddy
Kohls Locations Long Island
The Secret Powers Of Doodling
Cherry Crush Webtoon Summary
Math Nation Algebra 2 Practice Book Answer Key
Reapers Tax Barotrauma
Antonios Worcester Menu
Haktuts.in Coin Master 50 Spin Link
Atlanticbb Message Center
Dayinew
Square Coffee Table Walmart
The Civil Rights Movement Crossword Review Answer Key
0Gomovies To To
Wgu Admissions Login
Auto Next, 2496 Mount Moriah Rd, Memphis, TN 38115, US - MapQuest
Cece Rose Facial
Tcu Jaggaer
Adult Theather Near Me
O2 eSIM guide | Download your eSIM | The Drop
Sodexo North Portal
Wells Fargo Arena Des Moines Seating Chart Virtual View
Fuzz Bugs Factory Hop Halloween
Fcs Punting Stats
Aid Office On 59Th Ashland
Connie Mason - Book Series In Order
158 Rosemont Ringoes Rd, East Amwell Twp, NJ, 08559 | MLS #3921765 | RocketHomes
Pulp Fiction 123Movies
Empire Of Light Showtimes Near Santikos Entertainment Palladium
Project Zomboid Sleeping Event
Cloud Cannabis Grand Rapids Downtown Dispensary Reviews
18 Awesome Things to do in Fort Walton Beach Florida 2024 - The Wanderlust Within
49 CFR Part 581 -- Bumper Standard
Latest Posts
Article information

Author: Ouida Strosin DO

Last Updated:

Views: 5951

Rating: 4.6 / 5 (56 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ouida Strosin DO

Birthday: 1995-04-27

Address: Suite 927 930 Kilback Radial, Candidaville, TN 87795

Phone: +8561498978366

Job: Legacy Manufacturing Specialist

Hobby: Singing, Mountain biking, Water sports, Water sports, Taxidermy, Polo, Pet

Introduction: My name is Ouida Strosin DO, I am a precious, combative, spotless, modern, spotless, beautiful, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.