Magyar Köztársaság - FK Tudás (2024)

Hazánk megnevezése többször is volt Magyar Köztársaság. Az első Magyar Köztársaság 1918-1919-ig tartott, a második 1946-1949-ig, míg a harmadik 1989-2012-ig. 2012. január 1-jétől az ország hivatalos megnevezése Magyarország.

Tartalomjegyzék:

Első Magyar Köztársaság
Második Magyar Köztársaság
Harmadik Magyar Köztársaság

Első Magyar Köztársaság

(1918–1919)

Magyar Köztársaság - FK Tudás (1)

Károlyi Mihály

Az első világháború alatt fokozódott az országban az elégedetlenség. A világháborúban az Osztrák-Magyar Monarchia a vesztesek oldalán állt, így a magyarok követelték a háború befejezését, ezért megalakult az ellenzéki politikusokból álló csoport, a Magyar Nemzeti Tanács, melynek elnöke Károlyi Mihály volt.

1918. október 31-én a tüntetésekből kerekedett az őszirózsás forradalom, mely az elnevezést onnan kapta, hogy a frontról visszatérő katonák sapkájukba őszirózsát tűztek a Monarchia jelvénye helyett.

A háború egyetlen áldozata a háborúba való sodródásért okolt Tisza István miniszterelnök volt, akit a katonák saját házában lőttek le. Helyette Károlyi Mihályt nevezték ki miniszterelnökké.

1918 novemberében IV. Károly lemondott trónjáról, s 1918. november 16-án kikiáltották a Magyar Népköztársaságot. Ez jelezte az Osztrák uniótól és a Habsburg-háztól való függetlenedést több mint 400 év után.

1919 januárjában Károlyit köztársasági elnökké választották, s a kormány hadsereget szervezett, földet osztott. Magyarország megkapta a Vix-jegyzéket, amit elutasítottak, a szociáldemokraták pedig elárulták Károlyit, és Kun Bélával, a börtönbe zárt kommunistavezetővel szövetkeztek. Már másnap megalakult a Tanácskormány, s kikiáltották a Tanácsköztársaságot, mely azonban egy éven belül megbukott a vörösterror és a kisantant támadásai miatt.

Magyar Köztársaság - FK Tudás (2)

Friedrich István

Ezután a Peidl-kormány visszaállította a Magyar Népköztársaság elnevezést. Augusztus 7-én József főherceg kormányzóvá nyilvánította magát, és Friedrich Istvánt nevezete ki miniszterelnökké, aki megbuktatta Peidl Gyula kormányát. A Friedrich-kormány másnap Magyar Köztársaságra nevezte át az államot. A román megszálló hatóság részéről augusztus 11-én ultimátumot kapott. Augusztus 21-én a románok a Szövetséges Katonai Missziónál tiltakoztak a bevezetett statárium ellen. Szintén 21-én a békekonferencia Legfelsőbb Tanácsa is értesítette a Missziót arról, hogy Magyarország élén nem látnak szívesen Habsburgot, így a vezető tábornokok József főherceget utasították, hogy a statáriumot azonnal szüntesse meg. A találkozón József személyével szembeni fenntartásaikat is közölték a tábornokok, így a főherceg 1919. augusztus 23-án kénytelen volt lemondani. Horthy Miklós altengernagyot megerősítette a magyar Nemzeti Hadsereg főparancsnoki tisztségében, s amikor az antant engedélyével bevonult a kifosztott fővárosba, József melléállt és támogatta kormányzóvá választását. 1920. március 1-jén ez meg is történt, Magyarország államformája király nélküli királyság lett. 1920. június 4-én írták alá a trianoni békediktátumot, melyben területei kétharmadától megfosztották az országot.

Második Magyar Köztársaság

(1946–1949)

1945-ben, a második világháború után új, demokratikus alapokon álltak neki az ország helyreállításának. A demokrácia azonban nem lehetett teljes, hiszen Magyarország vesztes államként a Szövetséges Ellenőrző Bizottság (SZEB) kontrollja alatt állt, azon belül pedig a szovjet misszió alatt.

A nemzetgyűlési választásokat november 4-én tartották, melyet a Független Kisgazdapárt nyert, de a kormány munkájában részt vett a Szociáldemokrata Párt, a Magyar Kommunista Párt és a Nemzeti Parasztpárt is.

Elhatározták, hogy megszüntetik a formális királyságot, és helyébe köztársaságot állítanak. Ezt az ügyet 1946 elején a nemzetgyűlésen meg is vitatták, s mivel minden párt támogatta a javaslatot (csak Mindszenty József hercegprímás és a Katolikus Püspöki Kar tiltakozott, de elhalasztási kérelmüket nem vették figyelembe), február 1-jén hatályba lépett az 1946. évi I. törvény hazánk államformájáról (kikiáltásának napja a köztársaság emléknapja 2006 óta).

A köztársaság elnökének az addigi miniszterelnököt, Tildy Zoltán választották meg, helyére Nagy Ferenc került.

Az új kormányt hamar baloldali támadások érték, követelték a régi államapparátus hivatalnokainak eltávolítását és a földreform védelmét. Ezért a Szociáldemokrata Párt, a Kommunista Párt, a Szakszervezeti Tanács és a Parasztpárt megalakította a Baloldali Blokkot, ami az akkor még létező Magyar Nemzeti Függetlenségi Front bomlasztása és az ún. szalámitaktika kezdete volt.

A Blokk követelésére a Kisgazdapárt 20 embert zárt ki soraiból, akik később új pártot, a Magyar Szabadság Pártot alapítottak Sulyok Dezső vezetésével.

Mivel a világtörténelem legnagyobb inflációja következtében elértéktelenedett a pengő, nagy szükség volt új, értékálló valutát teremteni, így május elején a Kommunista Párt bejelentette a forint bevezetésének szükségességét, ami augusztus 1-től lett a hivatalos magyar valuta.

1947 elején a Kisgazdapárt ajánlatot tett a Nemzeti Parasztpártnak, hogy hozzanak létre egy közös FKGP-NPP platformot, amit nem támogattak, és néhányan kis is léptek a Parasztpártból.

A Kommunista Párt benyújtotta a hároméves tervet, melynek célja az volt, hogy Magyarország minél hamarabb kiheverje a háborús pusztításokat – el is fogadták a javaslatot.

A Magyar Közösség nevű társaság és annak tagjai ellen eljárást kezdeményeztek horthysta összeesküvés címen, s mivel a tagok között kisgazdapártiak is voltak, a Baloldali Blokk azt követelte, hogy zárják ki őket.

Magyarország február 10-én aláírta a párizsi békeszerződést – visszaállították az 1937. december 31-i határokat, s pozsonyi falvakat (Dunacsúnt, Horvátjárfalut, Oroszvárat) Csehszlovákiához csatoltak, de Románia felé is kísérletet tettek egy határsáv visszacsatolására. Továbbá az országnak a győztes országok (elsősorban Szovjetunió) felé háborús jóvátételt kellett fizetnie.

Csehszlovákia és Magyarország között erőszakos lakosságcsere történt, s pogromok indultak a német lakosság ellen „háborús bűnök” címszó alatt.

Magyar Köztársaság - FK Tudás (4)

Dinnyés Lajos

1947. május 30-án Nagy Ferenc lemondott miniszterelnöki címéről a Kommunista Párt nyomására, helyére Dinnyés Lajos került. A Kisgazdapártból több politikus is kilépett a szalámitaktika következtében, sokan a Radikális Párthoz csatlakoztak.

Augusztus 31-én országgyűlési választásokat (kékcédulás választások) tartottak, melyet a Kommunista Párt nyert meg. A nevezett cédulákkal sokan visszaéltek, több mint 100000 hamis/meghamisított cédula volt forgalomban. Dinnyés Lajos alakított kormányt.

Szeptemberben a Magyar Függetlenségi Pártot választási csalással vádolta meg a kommunista-szociáldemokrata-kisgazda-parasztpárti koalíció és a Polgári Demokrata Párt, minek következtében a választóbizottság a párt összes mandátumát megsemmisítette.

1848 elején államosították a nagybankokat és a hozzájuk köthető vállalatokat, márciusban a száz munkavállalónál többet foglalkoztató üzemeket, májusban pedig az egyházi iskolákat is.

Szó esett a szociáldemokrata és a kommunista párt egyesüléséről, azokat pedig, akik ebbe nem egyeztek bele, eltávolították a Pártvezetőségből. Június 12-én létrejött az új, egyesült párt, a Magyar Dolgozók Pártja (MDP), mely Magyarország meghatározó pártja lett, így az ország megindult a szocialista átmenet felé. Ezért nevezik a „fordulat évének” az 1948-as esztendőt.

Tovább folytatták az államosításokat, a bánya-és gyáripar, a nagykereskedelem és a közlekedés is az állam felügyelete alá került, így sikeresen teljesítették a hároméves tervet.

1949 elején létrejött a Magyar Függetlenségi Népfront, amely a pártversengés felszámolására jött létre, valójában azonban a pártokra való szavazás lehetőségét szüntette meg.

1949 májusában az országgyűlési választásokon a szavazólap csak egy névsort tartalmazott a Népfront által kiválasztott személyekről, s csak nemleges válasz esetén kellett tenni X-et a jelölt neve mellé. A szavazatok 95%-át a Népfront kapta, a kormányt pedig Dobi István miniszterelnök vezette.

Az új országgyűlés augusztus 18-án elfogadta Magyarország új alkotmányát, melynek értelmében szovjet mintára átalakult a teljes magyar államszervezet, hivatalos megnevezése pedig Magyar Népköztársaság lett.

Harmadik Magyar Köztársaság

(1989–2012)

Mint láthattuk, a második világháború befejezése és a békekötések után kialakultak a szocialista blokk országaiban a szovjet mintára épülő diktatórikus, egypártrendszerű állami berendezkedések. Ezek az 1989-90-es politikai rendszerváltások következtében szűntek meg.

A harmadik Magyar Köztársaságot 1989. október-23-án kiáltotta ki az akkori megbízott államfő, Szűrös Mátyás az 1989. évi XXXI. törvény alapján a Parlament épülete előtt.

A harmadik Magyar Köztársaság Magyarország államformájának nem hivatalos megnevezése lett.

Magyar Köztársaság - FK Tudás (5)

Szűrös Mátyás

Kormányai: Németh-kormány (1988. november 24. – 1989. október 22. ill. 1989. október 23. – 1990. május 23.), Antall-kormány (1990. május 23. – 1993. december 12.), Boross-kormány (1993. december 13. – 1994. július 14.), Horn-kormány (1994. július 15. – 1998. július 18.), Első Orbán-kormány (1998. július 8. – 2002. május 26.), Medgyessy-kormány (2002. május 27. – 2004. október 3.), Első Gyurcsány-kormány (2004. október 4. – 2006. június 9.), Második Gyurcsány-kormány (2006. június 9. – 2009. április 14.), Bajnai-kormány (2009. április 14. – 2010. május 29.), Második Orbán-kormány (2010. május 29. – ).

Elnökei: Szűrös Mátyás (1989. október 18. – 1990. május 2.), Göncz Árpád (1990. május 2. – 2000. augusztus 4.), Mádl Ferenc (2000. augusztus 4. – 2005. augusztus 4.), Sólyom László (2005. augusztus 4. – 2010. augusztus 5.), Schmitt Pál (2010. augusztus 6. – 2012. április 2.), Dr. Kövér László (2012. április 2. – 2012. május 10.), Áder János (2012. május 10. – ).

Az ország hivatalos elnevezése 2012. január 1-jétől Magyarország.

Kapcsolódó linkek:

A Magyar Köztársaság alkotmánya

A Magyar Köztársaság kitüntetései

A Magyar Köztársaság külügyminisztériuma

A Magyar Köztársaság ügyészsége

5 kérdés, 5 válasz:

K: Mikor volt az őszirózsás forradalom?
V: 1918. október 31-én.

K: Mikor kiáltották ki a Magyar Népköztársaságot?
V: 1918. november 16-án.

K: Évtizedekkel később pontosan mikor lett ismét az ország hivatalos megnevezése Magyar Népköztársaság?
V: 1949. augusztus 8-án.

K: Mikor kiáltották ki a harmadik Magyar Köztársaságot?
V: 1989. október 23-án.

K: Mióta Magyarország hazánk hivatalos megnevezése?
V: 2012. január 1-jétől.

Forrás:wikipedia.org

Képek: vidamrikkancs.com,cs.wikipedia.org,sagv.gyakg.u-szeged.hu,mixonline.hu,fgyvk.hu,politikapedia.hu

Reméljük tudtunk segíteni.

Kellemes napot!

fk-tudas szerkesztősége

A szerkesztő ajánlja, olvasd el az alábbi témákat is:

Dévény

Csuklás

Jácint

Concerto

Bah

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Ajánlott oldalak:
  1. VIII. Henrik
  2. Kossuth Lajos
  3. Canada-Kanada
  4. Dunaharaszti
  5. Tüzép
  6. Jog
  7. Krisztina
  8. Nelson Mandela
  9. Modern
  10. Írország

Magyar Köztársaság - FK Tudás (2024)
Top Articles
Weight Loss and Weight Management - American Society for Nutrition
Carcinogenic materials in synthetic braids: an unrecognized risk of hair products for Black women
Craigslist Apartments For Rent Cheap
Hallmark White Coat Ceremony Cards
Ap Psychology Unit 8 Vocab
Who Owns Po Box 17316 Salt Lake City Utah
Amazon Warehouse Locations - Most Comprehensive List 2023
Best Taq 56 Loadout Mw2 Ranked
Craigslist/Phx
Seth Juszkiewicz Obituary
Warren County Skyward
Fifi's Boyfriend Crossword Clue
Mayo Webscheduler
Precision Garage Door Long Island
Dusk Hypixel Skyblock
Telegraph Ukraine podcast presenter David Knowles dies aged 32
803 Castroville Road, San Antonio, TX 78237
35Mmx45Mm In Inches
Flappy Bird Cool Math Games
Half Inning In Which The Home Team Bats Crossword
Leaf Blower and Vacuum Vacuum Hoses
Jinx Cap 17
Devotion Showtimes Near Amc Classic Shiloh 14
Dirt Devil Ud70181 Parts Diagram
Ice Dodo Unblocked 76
Adams County 911 Live Incident
Weather Underground Shaver Lake
Kentuky Fried Chicken Near Me
Does Publix Have Sephora Gift Cards
Craigslist.nashville
O'reilly Car Parts Near Me
Aka.ms/Compliancelock
Stick Tongue Out Gif
Unveiling AnonIB: The Controversial Online Haven for Explicit Images - The Technology For The Next Generation.
Orbison Roy: (1936 1988) American Singer. Signed 7 X 9
Marshfieldnewsherald Obituary
Theater X Orange Heights Florida
France 2 Journal Télévisé 20H
Philasd Zimbra
Brian Lizer Life Below Zero Next Generation
Az610 Flight Status
Huskersillustrated Husker Board
Watkins Brothers Funeral Homes Macdonald Chapel Howell Obituaries
How To Delete Jackd Account
Publix Employee Handbook Pdf
Barber Gym Quantico Hours
Cloud Cannabis Grand Rapids Downtown Dispensary Reviews
Toothio Login
Gunsmoke Noonday Devil Cast
Espn Ppr Fantasy Football Rankings
Make Monday Better: Dive Into These Hilarious Monday Memes!
Mets vs. Reds: Injury Report, Updates & Probable Starters – Sept. 7 - Bleacher Nation
Latest Posts
Article information

Author: Kelle Weber

Last Updated:

Views: 5945

Rating: 4.2 / 5 (53 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kelle Weber

Birthday: 2000-08-05

Address: 6796 Juan Square, Markfort, MN 58988

Phone: +8215934114615

Job: Hospitality Director

Hobby: tabletop games, Foreign language learning, Leather crafting, Horseback riding, Swimming, Knapping, Handball

Introduction: My name is Kelle Weber, I am a magnificent, enchanting, fair, joyous, light, determined, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.